科学研究

夏远志课题组在Organic Chemistry Frontiers发表论文

发布时间:2021-01-27    来源:    作者:    点击次    [点击关闭]

中文标题钌催化N-OR取代酰胺和磺酰胺衍生物还原性N-O键断裂反应

英文标题Ruthenium(II)-catalyzed reductive N–O bond cleavage of N-OR (R = H, alkyl, or acyl) substituted amides and sulfonamides

刊物名称及期号、页码Org. Chem. Front. 2021, 8, 112.

作者姓名(中文)尤婷杰,张茂生,陈建辉,刘红梅,夏远志

作者姓名(英文)Tingjie You, Maosheng Zhang, Jianhui Chen, Tingjie You, Yuanzhi Xia

摘要(英文)With a commercially available ruthenium(II) catalyst and a mixture of HCOOH/NEt3 as the hydride source under an air atmosphere, a convenient method for the reductive cleavage of N–O bonds was described. This catalytic system was applicable for a variety of N-oxygen-substituted amides, as well as N-alkoxy sulfonamides, efficiently delivering the corresponding amide or primary sulfonamide products with good functional group tolerance in moderate to good yields.

工作简介:转移氢化反应使用有机化合物作为氢的给体,在催化剂作用下进行氢化,反应中不需要使用氢气做还原剂,可以避免潜在的安全风险。前人对于转移氢化反应的研究主要集中在不饱和化合物的还原,用于饱和共价键还原断裂的转移氢化方法还十分有限。

前期工作中,该课题组发展了新型钌催化的转移氢化反应,实现了有机卤化物的高效还原脱卤J. Org. Chem. 2017, 82, 1340)。该课题组关注到N-OR取代酰胺衍生物是碳氢活化等领域的重要底物,应用广泛,但是基于N-O键断裂的催化转移氢化体系还未见报道。本项工作中,该课题组使用商业化的二价钌配合物作为催化剂,甲酸/三乙胺混合物作为氢源,发展了N-OR取代酰胺和磺酰胺衍生物的转移氢化。反应具有催化剂价格低廉,催化体系简单,底物范围广等特点。

创新点:发展了一种钌催化的转移氢化反应,实现了N-OR取代酰胺和磺酰胺衍生物的还原性N-O键断裂

全文链接:https://doi.org/10.1039/D0QO01093F